GET 10% OFF ONLINE TRAINING WITH CODE ONLINE10, WHEN BOOKED ONLINE

Safeguarding Responsibilities for Independent School Governors Course (Online)

For group online training, or face-to-face, please email: [email protected]

Safeguarding Responsibilities for Independent School Governors Course (Online)


4.9 ***** | Questions & Answers

Course Type: Online training

  • Course Duration: 1.5 hours
  • Certificate Awarded: Yes 

£72 (+VAT) for booking online
(Or £80+VAT if booked by email/pone)

Book online
Course Information

This course is for Independent School Governors. It defines Safeguarding and Child Protection and looks at the responsibilities of schools and governors in terms of Safeguarding. The course covers legal & statutory guidance, reporting, and allegations made against Staff. Other topics include DBS, Safer Recruitment, policies & procedures and expectations of governors and schools.

Who is this course for?

Independent School Governors

Course Outline

Sessions

Welcome to the Course

Defining Safeguarding & Child Protection

Schools' Responsibilities for Safeguarding

Governors' Responsibilities for Safeguarding

Legal & Statutory Guidance and Reporting

Allegations Made Against Staff

DBS

Safer Recruitment

Policies & Procedures

Expectations of Governors and Schools

Short multi-choice test and certificate email to you

Aims and Objectives

To enable you to:

  • Define Safeguarding & Child Protection
  • Recognise Schools' and Governors' Responsibilities for Safeguarding
  • Understand Legal & Statutory Guidance and Reporting
  • Know what to do if allegations are made against staff
  • Review DBS, Safer Recruitment and Policies & Procedures
  • Gain insight into the expectations of Governors and Schools
  • Consider best practice for your school

A crucial online course for Independent School governors

Access the course online, in your own time, for one year

One year access to the courses from your date of purchase

Author: Senior Safeguarding
trainer, Louise Douglas

BA (Hons), MA, Chartered FCIPD, MCIPR, Director, Graffham Consulting Ltd

5 star review
City of London School for Girls

"All knowledge was up to date and very informative, I have gained a better understanding of Safeguarding & Child Protection."

Safeguarding 1, 2 & DSL Level 3 (Jane R)

5 star review
Haberdashers' Aske's School

"All sessions were excellent, useful and met my expectations. I learnt about recent legislation, case studies, and gained a more informed view, it built on my current knowledge. The course was value for money and I really enjoyed it."

Safeguarding DSL Level 3 (Rach T)

5 star review
Westminster School

"I learnt more about the legal framework and tools to enable me to be better placed to support in terms of Safeguarding. The sessions were all excellent."

Safeguarding DSL Level 3 (Jon M)

*Questions & Answers
  1. Question: Can I sign up for instant access to the course?
    Answer: Yes, you can pay by card or PayPal.

  2. Question: How long will the course take to complete?
    Answer: The course duration is approximately two hours.

  3. Question: Is this course accredited?
    Answer: Not yet, will be CPD-Certified soon.

  4. Question: Can I take this course any time of day?
    Answer: Yes, it is an online course, it can be completed online 24/7.

  5. Question: How do I get my certificate?
    Answer: Your certificate will automatically be emailed to you at the end of the course.

  6. Question: How long is my certificate valid?
    Answer: According to KCSIE, the governor's course should be taken regularly.

  7. Question: Does the course refer to KCSIE and Working Together to Safeguard Children?
    Answer: Yes, it covers all required knowledge for KCSIE and Working Together to Safeguard Children

  8. Question: How long can I access the course?
    Answer: You have three months from the time of purchase to complete your course and periodically log in to review the content to refresh your memory.

  9. Question: Do I need access to the Internet to take this course?
    Answer: Yes, to take the course, your computer needs to be connected to the Internet.

  10. Question: Can I take this course on my phone or laptop computer?
    Answer: Yes, you can take this course on your phone, tablet, laptop or desktop computer, as long as it is connected to the internet.
Buy Now